torsdag den 6. december 2007

Alvorlige ORD...

Her kommer ét af de mere alvorlige indlæg. Det handler om modermærkekræft Malignt Melanom. Og hvad man kan gøre for at undgå det...

For et par måneder siden kom jeg tilfældigt (tror det var via Ali Edwars blog) forbi en amerikansk blog om en ung familie, hvor moderen var ramt af modermærke-kræft. Hun hed Julie, og udover at jeg kunne relatere mig til hende fordi hun var mor, så var hun også født samme år som mig.

Hele historien og forløbet gjorde et stort indtryk på mig, og jeg har siden fulgt familien via deres blog.

Bloggen førte mig også til en anden amerikansk blog om endnu en ung familie, hvor det var faderen i familien, der var ramt.

Begge disse unge forældre (hhv. mor til 3 små børn og far til 1 lille barn) er døde nu...

Selvom jeg aldrig har mødt de 2 familier og kun kender dem via deres blogge, så har deres historier gjort et kæmpe stort indtryk på mig.

Det er bare så uretfærdigt, at små børn skal miste deres forældre til kræft - og så til en kræftform, som faktisk kan ses og opdages i tide, hvis man er opmærksom.

Derfor opfordrer jeg hermed alle som læser med her til STRAKS AT TJEKKE SINE MODERMÆRKER...

Og hvad skal man så kigge efter? Ja jeg har selv været ved en hudlæge i dag (bestilte tid for mere end 2 måneder siden - regn med lang ventetid) og jeg spurgte lægen hvad man skal være opmærksom på. Han fortalte, at man skal kigge efter følgende 3 ting:

* Hvis formen er asymmetrisk
* Hvis farven skifter - altså hvis der er flere nuancer i samme modermærke
* Ændringer - hvis modermærket ændrer sig

Disse tre ting er ikke ensbetydende med at det er kræft. Men de kan være en god rettesnor for hvornår man skal henvende sig til lægen.

Og som altid vil jeg sige: Hvis du er det mindste i tvivl, så gå til din læge og få hans/hendes vurdering. Samt evt. en henvisning til en hudlæge.

Og nej, modermærkekræft er ikke bare en ting der kan skæres af huden (det troede jeg nok lidt). Dvs. det kan det hvis man reagerer i tide. Men hvis det får lov til at udvikle sig, så kan det blive frygteligt. Du kan læse her hvordan Julies kræft startede (skrevet af hende selv i december sidste år).

Så husk det nu - få tjekket de modermærker :-)

PS: Mine modermærker var ok og blev "godkendt" i dag ...

7 kommentarer:

Anne sagde ...

Rigtig god opfordring. jeg bliver tjekket en gang om året. Har nemlig mange på ryggen, som er ret svære at "følge"... Man skal altså også være obs på størrelsen af dem. som udgangspunkt bør man (bare én gang) få tjekket alle mærker over 1 cm i diameter, og dem der evt. skulle vokse sig til over det. MM der er ét eller flere synlige hår i, der vokser direkte ud fra mærket - det er 99,9% garanti for at der ikke er kræft i, og aldrig kommer det.
Sikke en smøre - bare for at sige, at det var en god påmindelse :-)

Heidi Jensen sagde ...

Tankevækkende læsning.. føler virkelig med dem.
Her i familien diskutere vi næsten et par gange om uge -solarium- og brugen af dette. Har jo en søn på 16år, ham og et par venner mener jo simpelthen ikke at man kan vise sig uden at ha' været der et par gange eller 3 om ugen. Efter min mening er det ikke særlig pænt at være "polet" brun.
Vores farfar dødede af indvendig Malignt Melanom. Det gik rigtig hurtigt, ca 2 mdr. fra det blev opdaget.(en stor knude ved knæhasen) Faktisk var han en af dem der prøvede Humlegården, lige da debatten om den var på sit højeste.

Betina Olesen sagde ...

Udemærket opfordring, som for mig er tæt på, da jeg fik fjernet et modermærke på str. men en 5 krone, da jeg var et halvt år. Men ellers vil jeg da også nævne, tjek díne bryster regelsmæssigt, og få taget det celleskrab en gang om året.

Man ved aldrig, og heller at det bliver opdaget i tide, og det er så lidt at gøre selv.

Hygge fra Betina

Signe Sejr Nagly sagde ...

Den historie er en af de her ting der gør internettet og den viden man får og tanker det afføder, så fantastisk. Tak for opfordringen! Jeg er også en af "dem" som har rigtig mange modermærker og de kommer lige pludseligt og nogle af dem vokser også. Min gamle læge var , for at være helt ærlig ikke særlig interesseret i min bekymring for hvad de kunne udvikle sig til, men nu har jeg så fået ny læge og med din post i baghovedet vil jeg da spørge om en henvisning.

Brogaard Living sagde ...

Hey du
Takker for opfordringen, jeg havde nær glemt mig selv, det samme med brysterne, dem kan vi heller ikke tjekke for tit.

Knus anette

Kirsten Gro sagde ...

God opfordring om noget der er let at glemme.

Christina / LaChris sagde ...

GYS ! Ja, det er vist godt at få sådan en opfordring en gang i mellem ! Godt, at dine mærker var fine :O)